Roušky: velmi podstatná ochrana vašeho zdraví

 rousky

 

Roušky jsou v tomto roce, který pomalu končí našim nezbytnýma a docela stálým společníkem. Nejinak tomu bude i od počátku roku příštího – s číslovkou 2021. Jak vybrat vhodnou roušku a jak s ní správně manipulovat a starat se o ni?

 

Ať už nosíte respirátor, jednorázovou roušku, nebo roušku bavlněnou, hygienické zacházení s rouškou je základem prevence proti nákaze Covid-19. Mezi rouškami dominují ty bavlněné. Je to logické, jsou znovupoužitelné.

 

Víte, že…

  • … podle aktuálního průzkumu roušky nosí 97,8 procent české populace a zhruba 40 procent osob si roušku mění jen jednou denně a 15 procent osob dokonce jen jednou za týden?
  • … by se měla rouška měnit za novou po každém použití, jejich nositelé by se neměli obličeje a roušky dotýkat a ani si stejnou roušku opakovaně nesundávat a nenasazovat?
  • …Proč? Protože takovým počínáním si snižují účinnost roušky a kontaminují ruce kapénkami z roušky.

 

Není rouška jako rouška

Ideálem mezi rouškami je rouška bavlněná, jelikož ji lze dobře vyprat ve vyšších teplotách, které viry a bakterie účinně ničí. Pokud však chcete dokonalou a efektivní ochranu, volte roušky s antivirovou ochranou. K takovým patří bezesporu roušky Viroblok, s unikátní technologií Švýcarské společnosti HeiQ, která na 99,99% ochrání před Covidem-19.

 

Bavlněná rouška Viroblok vám vydrží až 12h na jedno použití a bez ztráty efektu technologie HeiQ ji lze 30x vyprat při teplotách 40 až 60°C. Unikátní rouška vás tak ochrání na mnohem delší dobu než běžná rouška.

 

Viroblok je také rouška hypoalergenní a se samo-dezinfekčním vnějším povrchem, odolným vůči bakteriím, virům a dalším choroboplodným zárodkům. Tento efekt je dán kombinací aktivního stříbra a lipozomů, které efektivně narušují samotnou strukturu virů a bakterií a eliminují je okamžitě při kontaktu s povrchem látky.


 

Jaké roušky Viroblok jsou k mání?

Za cenu 290 Kč si můžete vybrat

 rousk2y

 

Jak manipulovat s rouškou?

Při manipulaci s rouškami je potřeba mít vždy čisté a dezinfikované ruce. Jelikož při pohybu v obchodech, práci a dalších veřejných prostorách není vždy možnost si ihned po dotyku rizikového místa umýt ruce teplou vodou a mýdlem, je ideální nosit při sobě malou verzi dezinfekce – gel, roztok, sprej. Při návratu domů si vždy důkladně omyjte a dezinfikujte ruce. Také otřete mobilní telefon, tablet i tašku či batoh, také boty a bundu či kabát je dobré nechat vyvětrat na vzduchu (třeba na balkoně, zahradě nebo v zádveří). 

 

A jak správně o roušku pečovat?

Vypadá to, že nošení roušek z našich životů jen tak nezmizí. Proto je dobré vědět, jak o roušky dobře a správně pečovat a zároveň si nepřidávat práci.

 

  • Noste u sebe dva dostatečně velké uzavíratelné plastové sáčky. V jednom mějte připraveny čisté roušky, do druhého odkládejte ty použité. Použité roušky nikdy nevkládejte přímo do kapsy, aktovky, batohu či kabelky. Po příchodu domů odkládací sáček vydezinfikujte, nebo vyhoďte a připravte si nový.
  • Roušku je dobré prát – ručně s převařenou horkou vodou, nebo v parní pračce či v klasické pračce. Ideální je praní na 60°C (u roušky Viroblok postačí i 40°C) s použitím dezinfekčního přípravku na prádlo. Před vypráním lze ještě roušku postříkat dezinfekčním sprejem.
  • Použité roušky nezkoušejte „dezinfikovat“ v mrazáku nebo mikrovlnce. Metody nejsou účinné, a navíc by vám látka v zapnuté mikrovlnce mohla začít hořet. Alternativou klasického vyvařování je sterilizace pomocí sterilizátoru na dětské lahve, který roušku dezinfikuje parou, případně sterilizace modrým světlem (je již běžně v prodeji).
  • U pořizování roušek dejte pozor na kvalitně zapravené švy z nichž netrčí nitě. Je to podstatné pro trvanlivost a životnost roušek, protože vyvařování a časté praní je pro každou látku náročné a nezapravené okraje látky se velmi často třepí.
  • Vypraná rouška by se měla vyžehlit, ale není to nutností, lze ji i vysušit volným proschnutím, nebo v sušičce.

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz