Akné: informace o vnitřním zdraví

akne

 

Akné je pojem, který zná každý z nás, nejen teenageři. V dospívání se s ním potýkali mnozí, ne-li všichni. Akné se však nevyhýbá ani dospělým a zralým lidem. Jak je to možné? Akné samo totiž není jen projevem dospívajícího zrání těla, ale je signálem pro nás o našem vnitřním zdraví – a to v jakémkoli věku.  

 

Zkuste se akné skamarádit a vypozorovat, co vám chce říci. Poté zakročte správnými kroky a máte s pletí klid.

 

Rozpoznejte příčinu, díky níž akné u vás vzniklo

Akné se rozvíjí díky nesprávně funkčním mazovým žlázám, ale může být způsobeno i bakteriemi. Nač si tedy dát pozor, abyste si akné nepřivodili nebo nezhoršovali? Především na hygienu rukou a předmětů každodenní potřeby.

 

Co vše si pohlídejte

  • Nevyčištěný displej (a vůbec celý) mobil
  • Spaní na propoceném povlečení
  • Dlouho používané povlaky polštářů a přikrývek
  • Neúplně čistou žiletku či holící nebo epilační strojek
  • Pozor také na příliš časté dotýkání se obličeje
  • Opatrní buďte u využívání správného typu a druhu kosmetiky

 

Vnitřní problém

Nejen to je však spouštěčem akné, tato nepříjemná vyrážka souvisí i s vnitřním nastavením vašeho organismu. Kupříkladu v době nemoci – chřipky a angíny, kdy se hodně potíte a vyplavujete z těla toxiny. Rovněž se hodně akné potažmo jin vyrážky objevuje u onemocnění jater a vůbec problémy s játry a ledvinami. Je to znamení, že se tělo potažmo pleť díky oslabení těchto orgánů nemůže správně čistit a vyplavovat pryč toxiny.

 

Vnitřně akné souvisí u žen s obdobím před a při menzes nebo v době ovulace, kdy se hormonální rovnováha narušuje cykly. Také v období menopauzy u zralých žen díky hormonální nerovnováze a nedostatku hormonu estrogenu akné na pleti objeví. Také když jste příliš ve stresu anebo příliš pracujete, je akné známkou toho, abyste ubrali a dali spěchu a stresu stopku. Akné může být i reakcí na užívané léky. U používání některých léků se citlivějším jedincům může akné krátkodobě objevit nebo zhoršit. To je dáno látkami obsaženými v léku, které vnitřně působí na organismus.

 

Alternativní medicína

Pokud víte, že není příčinu žádný z těchto problémů, zabruste do sféry alternativy, konkrétně čínské medicíny, která se globální činností organismu věnuje do hloubky. A tato medicína rozpozná i to, proč máte projevy akné na určité partii obličeje a na pleti.

 

Co vám čínská medicína může říci?

  • Akné na čele – nutná změna stravování, problémy s trávením a se špatným vyplavováním toxinů z těla
  • Akné na spáncích a těsně pod vlasy – je ukázkou špatné nebo snížené funkce ledvin, zánětu močového měchýře či problémů s vylučovací soustavou
  • Akné na lících – souvisí s dýcháním průduškami a plícemi, alergiemi a astmatem. Akné na nose a jeho okolí - ukazuje na nedobrou funkčnost jater, anebo pouze (díky mastnější oblasti obličeje) na ucpané vyšší mazové žlázy v pleti.
  • Akné na bradě – hormonální nerovnováha
  • Akné okolo úst – virové onemocnění (opar) nebo chřipka, mononukleóza, žloutenka atp.

 

Každopádně můžete sami zabojovat, a to správnou a vhodnou stravou, dostatečným pitným režimem, ale i důkladným čistěním pleti a využitím vhodné kosmetiky. Ideální je ta, určená na aknózní pleť. Nebojte se jí ani ve zralejším věku. Akné totiž postihuje všechny věkové kategorie a kosmetika na akné pomůže všem – ať je vám 20 nebo 40 let.

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz