Jak správně ošetřovat pleť s akné?

AKNE222

Akné nemá na své pleti rád nikdo. Ať je mladý, nebo staršího věku. Tyto problémy pleti se totiž nevyhýbají žádné věkové skupině. Málokdo ale opravdu dobře ví, jak vhodně a správně pleť a akné ošetřovat. Neděláte chybu i vy?

 

Akné (oborně Acne vulgaris) je kožní onemocnění se zánětlivými projevy mazových žláz i vlasových folikul. A bohužel, minimálně 1x za život dostihne každého z nás. Aknenózní projevy, především vřídky na obličeji, krku, dekoltu nebo i ve vlasech nechce nikdo. Sebevědomí padá strmě dolů, pocit nejistoty a sociálního distanc naopak značně stoupá. 

 

Pokud si již kvůli akné zoufáte, tak již nezoufejte, řešení akné existuje! Nepodstatnější je nedělat při ošetření pleti chyby, které vám stav pokožky ještě zhoršují.

 

Jaké chyby to jsou?

  • Vysušujete příliš svoji pleť nevhodným čištěním
  • Často pleti dopřáváte peeling
  • Používáte nadměrné množství kosmetiky na akné
  • Používáte tekutý krycí make up
  • Neumíte akné přijmout a nadměrně vás stresuje každý nový pupínek

 

Vysušení pleti nevhodným čištěním

Používejte odličovač obsahující hydratační složky. Pleť sice odmastit musíte, ale ne tak, aby neměla sílu a byla příliš po odlíčení stažená. Naopak přílišným odmaštěním pleti se by vám pleť více mastila a vytvářela nadměrně maz. Což zase podpoří tvorbu akné – a jste v začarovaném kruhu. Odličovače s hydratační složkou toto eliminují. Hydratovat byste měli ale nejen obličej, krk a dekolt, ale pokožku celého těla. Jinak bude šupinkovatá, vysušená a stárnout rychleji.

 

Příliš častý peeling pleti

Jakýkoli peeling je pro aknenózní pleť nevhodný. Peeling sice u běžné pleti odstraní nedokonalost, ale také pleť podráždí. Pak je potřeba jí dát čas k regeneraci. Pleť s akné díky vřídkům při peelingu roznese zánětlivá ložiska na větší plochy pleti. A tak pokud chcete peeling pleti dopřát i s akné, nepřehánějte to s ním a aplikujte jej jen sporadicky, ale počítejte se zanícením vřídků, bolavou pletí, v případě přílišného vysušen může dojít i k tvorbě suchých šupinek. 

 

Nadměrné množství kosmetiky na akné

Stejně jako u peelingu i zde platí, že všeho moc škodí. Nepořizujte si hned celou armádu přípravků na boj s akné. Všechny dohromady mají silný odmašťovací a dezinfekční účinek, bezpotřebné hydratace. A tak nadměrným množstvím produktů pleť spíše poškodíte, než jí pomůžete. Opravdu stačí jen jeden kvalitní produkt.

 

Použití tekutého krycího make-upu

Myslíte si, že silná vrstva make-upu zakryje vše? Možná ano, možná také ne. A navíc všechny tekuté krycí make-upy obsahují oleje, zanícené (tedy i s akné) pleti neprospívají. Zkuste namísto krycího make-upu některý minerální pudr. Tyto pudry pleť pěkně sjednotí, a volte takový, který obsahuje oxid zinečnatý, tzn. zinek. Ten má zklidňující i ochranné účinky. Zklidňuje podrážděnou pleť a chrání ji i před sluncem a také podporuje hojení pleti.

 

Stress z každého nového pupínku

Přijměte se takoví, jací jste. Není na světě člověk, který by neměl nějakou vadu. Některé jdou vidět méně, a jiné více. Berte to tak že aspoň v tomto období poznáte, jak si kdo si cení vás samotných jako člověka, nikoli jen vaší krásy a tváře. Berte situaci s akné s humorem a nadhledem, protože i tato anabáze jednou skončí. Zbytečně se nestresujte a nepočítejte si pupínky na pleti. Stres vše jen zhoršuje a nafukuje do zbytečných rozměrů, přičemž podporuje proces hormonální nerovnováhy ve vašem těle. Ne nadarmo se říká, že na problém se lze dívat dvěma pohledy – kdy je sklenice buď poloprázdná (pesimistický pohled), nebo je naopak napůl plná (optimistický pohled).

 

Dopřejte si

Dopřejte pleti čas a prostor k tomu, aby se s akné srovnala. Provozujte prima aktivity, které tělu svědčí – vyrazte do přírody, za sportem, meditujte. Doma zvelebujte bydlení, uklízejte, vařte, pečte nebo si jen tak odpočívejte s dobrou knihou, hodně spěte či relaxujte u prima filmu.

 

Zapisujte si

Zapisujte si denně vše, co se vám pěkného stalo

  • úsměv lidí jdoucím proti vám
  • příjemné vystupování prodavačky
  • milý telefonát kolegyně či kamarádky
  • to, že zasvítilo sluníčko
  • nebo že příjemně pršelo
  • anebo že zpívali ptáci

 

Věřte, že se dá najít mnoho pozitivního okolo nás každý den. Zdravě a kvalitně se stravujte, dodržuje pitný režim a radujte se ze života. Jsme tu je jednou.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz