chemické vs. přírodní - minerální UV fltry

UV_filtry_tit

 

Chemické  x Minerální ( fyzikální / přírodní)

Jednoduchý výklad:

  1. Chemické UV filtry, které absorbují UV záření. Aby působily, musí se vstřebat do kůže. Starší generace obsahuje oxybenzone, novější obsahují Mexoryl SX, Tinosorb S a M.
  2. Minerální UV filtry a nanočástice, které UV světlo odrážejí a rozptylují (jsou vhodné pro alergiky a děti), patří sem oxidy titanu, zinku, železa.  (Juliette Armand SPF 30 a SPF 50)

UVfiltry

Chemické UV filtry

Chemické UV filtry jsou organické sloučeniny, které se absorbují do pokožky a zde pohlcují UV záření. Název chemické filtry je odvozen z toho, že naši kůži chrání před sluncem chemickou reakcí – přeměnou UV záření na teplo. Nicméně do této skupiny patří většina UV filtrů, které najdeme v opalovacích prostředcích.

Bohužel často vyvolávají alergické reakce a mají i řadu dalších nežádoucích účinků na lidské zdraví. Důležité je ovšem říci, že ne u všech je stejné riziko alergických reakcí. To hrozí zejména u starších typů chemických filtrů, které mají nižší fotostabilitu (to znamená pokles absorpce do kůže a ztráta fotoprotekce).

Chemické filtry chrání pouze proti UVB záření, nikoliv proti UVA záření.

Opalovací prostředky, které mají chemické (organické) filtry, je třeba natřít nejméně půl hodiny před opalováním

 

Minerální (fyzikální ) UV filtry

Tyto filtry působí na odlišném principu. Obsahují totiž minerály – nejvíce se využívají oxidy dvou kovů – titanu a zinku, tedy oxid titaničitý   ZnΟ2 a oxid zinečnatý ZnΟ2 (anglicky „titanium dioxide“ a „zinc oxide“). Mechanismus jejich působení je čistě fyzikální: jemné částečky pigmentů vytvoří na pokožce tenkou vrstvu, která jako štít odráží nebezpečné záření. Tím vytvářejí UV bariéru na pokožce a zabraňují pronikání slunečním paprsků dovnitř. UV záření je odcloněno zrcadlovým efektem. K výhodám patří, že jsou vysoce kompatibilní s pokožkou – jsou vhodné i pro dětskou nebo citlivou dospělou pleť. Jsou vodě-odolné a působí hned po rozetření. Rovněž nemohou pokožku alergizovat. Oxid zinečnatý  – jako zatím jediný z kosmetických filtrů odráží dokonce celé spektrum UVA i UVB záření.

 Opalovací přípravky s minerálními filtry je možné aplikovat těsně před opalováním.

 

Regenerace a hydratace pokožky po slunění

I když je dnes u opravdu kvalitních opalovacích přípravků samozřejmostí obsahovat i hydratační a hojivé složky, správná regenerace pokožky po opalování je samozřejmostí. Vyhneme se tím pigmentovým skvrnám, vráskám a dalším nehezkým projevům.  

Mezi funkční přírodní ingredience pro regenaci a hydrataci patří: Aloe vera, Vitamín B, Vitamín E, bambucké máslo, Moist 24.

 

Radost na konec

Kakao – Obsahuje flavonoidy, které poskytují ochranu buněk proti poškození UV zářením. Kousek tmavé čokolády nám tedy může jen prospět.

 olfkf

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz