Péče o pleť: co nedělat při pěstění pleti s přibývajícím věkem?

pece_o_plet

 

Také máte pocit, že o svoji leť pečujete na jedničku? Myslíte, že je to skutečně tak? Víte ale opravdu, kterých chyb se vyvarovat, když je vám dvacet, třicet či čtyřicet?

 

Skvadra přešlapů v péči o pleť ve dvaceti

 

Neřešíte ještě anti aging péči?

  • Myslíte si, že pro vás protivráskové kosmetické produkty ještě neplatí? To se velmi mýlíte! Je to obdobné jako s prevencí vrásek a tmavých pigmentových skvrn. I tady je to preventivní opatření, kterým si značně prodloužíte kvalitní a mladistvou pleť na obličeji, rukách, krku i dekoltu.
  • Chraňte se proti vráskám včas, stejně jako před sluncem. Vhodnou omlazující kosmetikou dejte stopku stárnutí pleti i tvorbě vrásek. A když ne stopku, tak jednoznačně tento proces markantně zpomalíte. Volte kosmetiku s kolagenem, vitamíny A, C a E, které působí antioxidačně, zároveň vitalizují a regenerují pleť.

Trpíte na akné a používáte na ně prostředky pro teenagery?

  • To je špatně. Protože dospělácké akné není to pubertální. Sice také patří do sorty hormonálních kožních problémů, ale potřebuje jinou péči – jemnější, a ne s takovou gradací. Zapomeňte proto na kosmetické produkty s přídavkem alkoholu nebo clotrimazolu. Jinak se nevyhnete narušení vrstev kůže. Stejně tak zapomeňte na vymačkávání, protože dospělácká pleť má větší sklon k pajizévkám.

Kašlete na opalovací prostředky?

  • Dnes je skutečně nutností chránit svoji pleť opalovací kosmetikou. Stále se zvyšující intenzita slunečního záření vašemu obličeji nedělá dobře. I přes mraky dokáží paprsky slunce proniknout a pleť pozlobit. Ve dvaceti letech je to především o prevenci, která je nutná, aby se vám nedostatky typu rychleji se projevujících vrásek, tmavé pigmentace a rakovinného bujení nerozrostly v pozdějším věku do rozměrů, které pak nezvládnete – fyzicky ani psychicky.
  • Za každý opalovací krém či denní krém s UV nebo i SPF ochranou je vaše pleť vděčná. I ten nejslabší UV a SPF má něco do sebe. Chraňte si s ním obličej, ruce, krk i dekolt každý den. Hodí se i pod make-up, obzvláště ten s SPF ochranou. Vytěsníte tak maximálně do budoucna tvorbu vrásek, hyperpigmentace i rakoviny kůže.

Čistíte si někdy mobil?

  • Ano, mobilní telefon, který neustále přikládáte ke svým uším má s pletí hodně společného. Při nedostatečném a nepravidelném čištění je přímo množírnou bakterií, které mohou lehce z ucha napadnout i vaši pleť. Pot, kožní maz a nečistoty z rukou z něj dělají nebezpečného pachatele akné a zánětů kůže. A přitom stačí pravidelná péče o mobil s antibakteriálními vlhčenými ubrousky a máte klid.

 

Chyby v péči o pleť ve třicítce

 

Nevěnujete své pleti dostatečnou pozornost

  • S navyšujícím se věkem byste o svoji pokožku potažmo pleť měli pečovat pravidelně jak ráno, tak večer. Každodenní důkladné čistění pleti a její důkladná hydratace spolu s ochranou proti slunci přes den vám zajistí bezproblémovou a svěží pleť bez známek vysušení a podráždění. V kosmetických produktech vybírejte ty, které obsahují nejen kolagen a vitamíny, ale i peptidy a antioxidanty. Jen tak si uchováte krásnou a mladistvou pleť.

Nebo naopak pečujete příliš a často pleť trápíte peelingem?

  • Peeling je pro čištění pleti dobrá věc, jenže s věkem by se jeho frekvence měla snižovat. Pleť se s přibývajícími lety stává křehčí a nelze ji příliš dřít ani s peelingem pospolu využívat často přípravků pro různé nedostatky – na tmavé skvrny, či proti vráskám. Vždy dbejte na to, aby mezi peelingem a těmito prostředky byla dostatečná časová mezera. A peeling využívejte maximálně 2x měsíčně.

 

Ve čtyřiceti chce pleť opět jiný přístup

 

Když pleť málo hydratujete

  • Nejen organismus, ale i pleť potřebuje dostatečnou hydrataci. A protože se tělo věkem mění, kolísá a klesá hladina hormonů, odráží se to i na pleti. Vaše pokožka potažmo pleť má tendenci více vysychat, proto je nutné dopřát jí dostatečnou hydratační péči. Jen tak zamezíte zvýšené viditelnosti vrásek a jemných rýh v pleti. Platí to jak pro obličej, tak pro krk, dekolt, ruce a celé tělo. Ideálním adeptem k využití jsou produkty s kyselinou hyaluronovou, která je konzistencí lehká a pleť vyživí a osvěží.

Nezapomínáte na speciální kousky na trhu?

  • Máme na mysli speciální kosmetiku – proti vráskám, na oční okolí, na rty, na ruce, na dekolt a krk. Opravdu ji od 40 + každá pleť potřebuje. Klasické produkty již nestačí dodat to, co vaše pleť tolik potřebuje. Zmíněné partie – oči, krk, dekolt a ruce, jsou neustále odhalené a čelí každodenně znečištěnému prostředí, klimatickým změnám, smogu, potu a nečistotě.
  • Pokožka se stává tenčí, náchylnější k podráždění, sklonu k vyšší suchosti a tvorbě vrásek. Neváhejte a vyžijte speciální kosmetické řady na tyto partie. Ty mají v sobě zvýšený obsah vhodných látek – elastinu, kolagenu, kyseliny hyaluronové atp. a dopřejí vaší pleti luxusní pěstění.

 

Pečujete o svoji pokožku a pleť správně?

 

Autor: Pavla Košík Jelínková

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz